Beeldrijm door Jedithja de Groot

/Beeldrijm door Jedithja de Groot

Beeldrijm door Jedithja de Groot

Jedithja de Groot heeft een rubriek getiteld ‘Beeldrijm’ in Het Parool. Het gelijknamige boek, waarin ook een foto van mij staat, verschijnt binnenkort, op 13 april 2023.

Toelichting
Elke week verbindt Jedithja een bijzonder kunstwerk dat ze heeft gezien in een tentoonstelling aan een foto uit de Collectie Spaarnestad van het Nationaal archief. In september 2022 bestaat de rubriek in Het Parool vijf jaar, wat aanleiding is voor ‘Beeldrijm’ het boek. Voor de Beeldrijmen speurt Jedithja dagelijks door de beeldbank van de Collectie Spaarnestad. Ze zoekt naar overeenkomsten tussen twee beelden in compositie, vorm, kleur, nuances en vooral het verhaal. Elke keer weer vindt zij haar foto: het beeld dat zij rijmt met een beeld dat zij heeft gevonden in een actuele tentoonstelling. Alle Beeldrijmen zijn een ode. Ze zijn samen een nieuw tijdloos en oneindig verhaal gaan vormen. Eén die vertelt over het heden en het verleden, over kunst, over een fotografische schatkist, over kijken, verwondering, vergankelijkheid, liefde en schoonheid. ‘Beeldrijm’ het boek omvat kunstwerken van meer dan 200 kunstenaars, galeries en musea. Jedithja rijmde o,a. beelden uit Huis Marseille, Stedelijk Museum, Rijkmuseum, Museum Voorlinden, Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Van Abbe Museum en het Prado en van kunstenaars als Wes Anderson, William Kentridge, Picasso, Erwin Olaf, Marlene Dumas, Kara Walker.

By |2023-02-16T17:03:35+01:00februari 16th, 2023|Beeldblog, Geen categorie, Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Beeldrijm door Jedithja de Groot