Beeldblog

/Beeldblog
Beeldblog2018-11-21T09:27:28+00:00

Nep-soldaat uit Holland

Dit jaar ben ik dagen op pad geweest in Normandië voor de 75e herdenking van D-day. Ik heb er veel mooie foto’s gemaakt. Gelukkig zat het weer erg mee en werd ik getrakteerd op het mooie Normandische licht waar ik zo van houd. Deze nepsoldaat in Duits uniform komt uit Nederland. Hij vond het zelf ook wel gewaagde om het uniform van de Bergjäger uit WOII aan te trekken.

Werkgroep Autonoom

Voor het tweede jaar neem ik deel aan de Werkgroep Autonoom van fotoschool Statief in Utrecht. Voor mijn project ‘Onderweg’ ben ik op zoek gegaan naar een eerdere wereld, een stillere wereld die ik vast kan leggen in klassieke beelden in zwartwit.

Koningsdag

Voor mij vond Koningsdag dit jaar al op donderdag plaats: een stralende dag in Amersfoort waar ik mooie zwartwit- en kleurenfoto’s heb genomen.

Dagje naar Rotterdam

Hoe zorg je ervoor dat je een sterke foto kunt maken? Ga bijvoorbeeld op zoek naar ritme en herhaling. In deze foto, die ik in Rotterdam heb genomen, zie je parallel lopende lijnen, ramen en stenen die herhaald worden. Er zit zelfs ritme in hoe de mensen van links naar rechts bewegen.

Moskee in aanbouw

Aan de Noorderkroon in Bilthoven verrijst het gloednieuwe Islamitisch Cultureel Centrum, een lang gekoesterde wens van de Vereniging Marokkaans Islamitische Gemeenschap. En uiteraard komen de toekomstige bezoekers regelmatig kijken hoe de bouw vordert.

Schapen op Texel

Onlangs was ik met collega-fotografen een lang weekend op Texel. Een fotoreisje van fotoschool Statief waar ik tegenwoordig lid ben van de werkgroep autonome fotografie. Schapen kunnen mij altijd bekoren, ook in zwartwit.

Stilleven

Een mooi, sfeervol stilleven voor een huis in een van de straten van het Veeartsenijterrein in Utrecht. De samensteller is duidelijk iemand met gevoel voor kleur.

Een regenboogpad

Het zebrapad dat voor de Bijenkorf aan de Lange Viestraat in het centrum van Utrecht ligt, ligt er sinds 2013 en is een initiatief van GroenLinks. De partij wilde toentertijd een statement plaatsen dat moest uitdragen dat iedereen van elke afkomst, huidskleur of seksuele voorkeur in Utrecht welkom is. De regenboogkleuren zijn hét symbool voor de LHBT-gemeenschap en passen daarom goed bij deze boodschap.

Zo’n gekleurde oversteekplaats wordt overigens ook wel eens ‘regenboogpad’ of ‘gaybrapad’ genoemd. Nóg een leuk weetje: het regenboogpad in Utrecht is het allereerste gekleurde pad in Nederland. Inmiddels hebben meer dan dertig andere steden in Nederland ook zo’n bontgekleurde oversteekplaats.

Chinees

Twee Chinese meiden die wel even wilden poseren toen ik op reis was in Nieuw-Zeeland. Ik ben alleen vergeten te vragen hoe ze aan de paraplu van Sisi kwamen.

Afgedankt fornuis

Nieuwe kozijnen maar een afgedankt fornuis. Een foto kan je nieuwsgierig maken naar het achterliggende verhaal. Voor mij geldt dat in ieder geval. Ook in Normandië waar je prachtig rustieke huizen tegenkomt.

Kunstfietsdagen in Houten

In het weekend van 24 en 25 juni vinden de Kunstfietsdagen in Houten plaats. Ik ben ook weer van de partij met nieuwe foto’s, onder meer een reeks die ik afgelopen februari in Cuba heb gemaakt. Op bijgaande foto is de fotograaf zichtbaar via het brillenglas. Een alternatieve selfie dus!

Fotogeniek Cuba

Maar liefst 8 kilometer lang is de Malecón, de brede boulevard evenwijdig aan de Straat van Florida in de Cubaanse hoofdstad Havana. De oldtimers snellen hier voorbij. Eindeloos opgelapt zijn ze allemaal. Ze vergiftigen de stad met hun diesel die vaak in jerrycans in de achterbak verborgen is. Als je een oldtimer bezit, ben je rijk in Cuba. De meeste chauffeurs zijn dan ook ingehuurd en kunnen er alleen maar van dromen een eigen auto te bezitten. Fotogeniek is Cuba, niet alleen in Havana. Het was een geweldige belevenis om drie weken op het eiland door te brengen.

Een leuke klus

Afgelopen week promoveerde mijn buurvrouw Sanne aan de Universiteit Utrecht. Op het laatste moment bedacht ze dat ze een fotograaf wilde inhuren. Gelukkig hoefde ze niet ver te zoeken en had ik tijd voor deze leuke klus. Het Academiegebouw in Utrecht en de prachtige Senaatszaal ken ik van mijn studietijd en eerdere promoties. Een reportage maar dan anders – leuk en uitdagend om te doen!

Project tussen hemel en aarde

‘Tussen hemel en aarde’ is een lopend project. Ik werk aan een groeiende verzameling beelden die sterk van elkaar kunnen verschillen. Zowel religieus als niet-religieus van aard. Het is heerlijk om vrijuit te kunnen fotograferen.

Ik herken mijn thema op veel plekken en momenten, vooral in mijn eigen omgeving. In en rond de stad Utrecht bijvoorbeeld, maar ik bezocht ook het eiland Schokland en Urk voor dit project. Mensen te paard, op een ladder of brug, passen prima binnen mijn thema. Ik ben benieuwd waar het me nog gaat brengen!

Aardappelboek

Voor dit project portretteerde mijn fotografiedocent Martin van Thiel 55 vegetarische aardappeleters terwijl ze in hun eigen huis een maaltijd bereidden. Natuurlijk moest er tekst bij de foto’s komen. Alle deelnemers beantwoordden twee vragen: hoe ze over de aardappel, ons nationaal volksvoedsel, denken. En wat het voor hen betekent vegetariër te zijn. Aan mij de taak om er interessante verhalen van te maken. Een leuk project, dat resulteerde in een fraai fotoboek. Ik kijk er met plezier op terug.

(Foto: Fred Oosterhuis)

AROUND 11

Als eindopdracht voor mijn 4-jarige pleiding tot vakfotograaf heb ik in november 2016 40 leerlingen geïnterviewd en geportretteerd. Dubbelportretten in woord en beeld dus. De kids kwamen uit Amsterdam en Bilthoven. Verschillen tussen de kinderen vielen me op, maar vooral ook de grote overeenkomsten.

Vliegenzwam

Een mooie vliegenzwam wilde ik graag voor mijn lens krijgen. Liefst met mooi licht erop, uiteraard. De herfst is daar het ideale seizoen voor, maar het weer moet meezitten. Dit exemplaar had ik al eerder op een wat sombere dag gezien. Ik ging er graag voor terug. En dan maar hopen dat-ie nog steeds even fotogeniek is. Dat was het geval. Een geluksmomentje dus voor de fotograaf.

Stillevens

Afgelopen najaar deed ik mee aan zes workshops in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Het onderwerp was stillevens à la de schilders uit de Gouden Eeuw. More is less is een principe dat ook van toepassing is op de stillevens die ik wil maken. Eén tip voor een mooi stilleven is dat je minder felle kleuren gebruikt, ik verlaagde de saturatie in Photoshop bij deze foto, omdat de pigmenten die de schilders uit de Gouden Eeuw gebruikten minder fel van kleur waren dan tegenwoordig mogelijk is.

Contrastverschillen

Met het menselijk oog kun je contrastverschillen waarnemen, bijvoorbeeld tussen een witte lucht en schaduwen bij een boom. Je camera kan echter maar beperkt omgaan met contrastverschillen.  Je kunt dit probleem ondervangen door verschillende foto’s te maken van een zelfde object en met lagen te werken in Photoshop of Photoshop Elements. Het helpt als je je camera op een statief zet, anders moet je je camera goed stil houden. Stel je camera zo in dat je drie foto’s achter elkaar kunt maken met drie belichtingen.

Voor deze foto gebruikte ik drie foto’s. Een basisfoto, een iets donkerdere foto waarop de lucht goed was en een foto waarop de voorkant van het huis goed was belicht. Daar viel namelijk de zon op. In een programma als Photoshop kun je deze lagen vrij makkelijk combineren tot een mooie foto. Dat kan door met laagmaskers te werken.

Productfoto’s voor kerstpakket

Een leuke klus bij Kooklust, een super leuke kookwinkel in De Bilt. In oktober fotografeerde ik kerstpakketten in een geïmproviseerde fotostudio in de winkel. En met succes. De bestellingen rezen de pan uit.

Thomashuis Maartensdijk

Tobias woont in het Thomashuis in Maartensdijk. Een bijzondere woonplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb er regelmatig gefotografeerd vanaf begin januari 2016 tot in de zomer van dat jaar. Ook ging ik mee bij allerlei activiteiten: naar het zwembad, de kapper, naar de Dom in Utrecht voor een expositie van een van de bewoners, en ook naar Funpop in Noord-Limburg.

Avondlicht

Normandië is een favoriete vakantiebestemming. Wat is het licht daar mooi, zeker tijdens het blauwe uurtje: de periode van een halfuur voor zonsopgang en een halfuur na zonsopgang. Idem rond zonsondergang. Afgelopen zomer heb ik vaak gefotografeerd rond zonsondergang. Dat leidde tot een nieuw project – foto’s rond het thema ‘Tussen hemel en aarde’ – waar ik na terugkomst in Nederland mee ben verder gegaan.

Familieportret

Een mooi, intiem familieportretje van Marjolein en haar dochtertje Martine. Geen flits, maar oostelijk licht door het raam.

Duo in beeld

Soms valt je blik erop: een duo in wonderlijke eendracht. Deze twee ijsjes etende toeschouwers heb ik gespot in Maastricht. Terwijl ik afdrukte, verscheen er een ander duo op de achtergrond. Een cadeautje!

Wereldburgers en wereldstad

De Erasmusbrug blijkt een fotogenieke plek tijdens een fotodag, georganiseerd door fotoschool Statief uit Utrecht. Van alle grote Nederlandse steden is Rotterdam het meest een wereldstad. Met wereldburgers!

Archief